Laterna Magica bjuder dig välkommen till Prag och Tjeckien

Laterna Magica är ett kunskaps- och reseföretag som är specialiserat på Tjeckien. Vi arrangerar paketresor, konferens-, kurs-, konst-, kör-, vin-, öl-, skol- och specialresor. Våra flygbolag är CSA och Norwegian. Tågtransporterna står VEOLIA och DB för. Vi har kontor i Sverige och i Tjeckien. Laterna Magica drivs av Peter Larsson, kulturjournalist och expert på Tjeckien och Slovakien.

Prag vid Europas korsväg

Prag är en stad som alltid fascinerar och fängslar sina besökare. Under mer än tusen år har vänliga besökare, inkräktare, nyfikna entusiaster och alla andra kommit. Många är epiteten som den försetts med som Den gyllene staden, staden med de tusen spirorna, det magiska Prag. Staden är en spegel av landets historia. I stadsbilden har de tvära kasten genom historien avsatt sig i allt från 1200-talets gotik, renässans, barock, rokoko, jugend, industrigotik, fram till modernism och den inbrytande nya tidens maktfullkomliga arkitektur. Först och främst är Prag en multikulturell stad. Här har tjecker och tyskar och österrikare kämpat om makten, men även judar, slovaker, och andra folk har satt sin prägel på staden. Prag är i hög grad dess människor, dess litteratur och dess musiks stad. Här har Franz Kafka, Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, levt och verkat och i modern tid författare som Ivan Klíma, Bohumil Hrabal, Milan Kundera. Politiker som landets första president Tomáš G. Masaryk och i modern tid Václav Havel. När du har bekantat dig med de stora gatorna, de vackra husen på Gamla Stadens torg, vandrat över Karlsbron, besökt den judiska staden och vandrat igenom borgen på Hradčany, passa då på att vandra i Nya världen, Nový Svět, besök slottet i Zbraslav, se fajanserna på Troja slott och Zoo som ligger precis bredvid, eller besök det nyöppnade Moderna Muséet på mässan, gå på den dagligvarumarknaden på Prags gamla slakthusområde eller varför inte åka ut till Vyšehrad för ett besök på Slavínkyrkogården där framstående tjecker och tjeckiskor är begravda, bara det är garanterat en upplevelse. När du känner staden passa då på att korsa de stora turiststråken och istället gå in i kvarteren bakom. Där ligger de goda pubarna, de bra restauranger och de billiga affärerna. 

Kurser

Laterna Magica arrangerar kurser som vänder sig till kultur-, historie- och litteratur-
intresserade. De samhällsorienterande kurser är t ex utmärkta komplement till de som vill göra affärer i Tjeckien och Slovakien för att förstå bakgrunder och beteende. Vi har också två specialkurser, en om miljö och en skrivarkurs i samarbete med författaren Lars-åke Augustsson. Vi hjälper dig också att utforma din kurs då vi har kontakter och kunskaper om hela Tjeckiens samhälle.

Kursprogram

Vin och ölresor

åk till Södra Mährens vindistrikt for att njuta av det goda vinet, den utmärkta maten och de gästvänliga människorna.

Temaresor

Konferens

Prag och dess omgivningar lämpar sig utmärkt för att arrangera en konferens. Vi har en rad utmärkta konferensanläggningar. Du kan välja mellan att förlägga det till konferenscentrum eller hotell i Prag eller varför inte på ett slott i närheten av Prag.

Kontakta oss

Konstresor

Det tjeckiska konstlivet frustar av vitalitet efter mer än femtio år av ideologisk tvångströja. På våra konstresor får du följa den tjeckiska konsten från början fram till våra dagar. Upplev gotiken, barocken, jugend, modernism. Vi går på museer, gallerier, och besöker konstnärer i deras ateljéer. Du kan välja att åka på någon av de resor som vi arrangerar eller med vår hjälp låta din konstförening utforma er egen resa.

Konstresor

Kultur

åk på kulturresa, lyssna på musik, gå på teater, besök museer, vandra runt i Prag med våra kvalificerade guider.

Kontakta oss

Körresor

Låt oss arrangera er konsert i någon vacker barockkyrka eller i någon av de otaliga konsertlokaler runt om i Prag.

Kontakta oss

Skolresor

Låt klassen åka på en studie- och rekreationsresa. Vi ordnar studiebesöket, utflykten, vi erbjuder kontakt med alla skolformer. Vi berättar också var man spelar den nyaste musiken och var de bästa klubbarna finns.

Skolresor

Idrottsresor

Vill ni åka på träningsläger, ha en vänskapsmatch eller titta på fotboll eller ishockey, då skall ni kontakta oss. Vi erbjuder också biljetter till de återkommande stora evenemangen som mästerskap och landskamper i alla idrotter. 

Kontakta oss

 

Våra hotell

Vi erbjuder en rad hotell i alla prislägen, från det enklaste till femstjärniga hotell. Genom vårt systerföretag i Tjeckien håller vi löpande kontakt med alla hotell och kan på så sätt se till att hotellen håller vad de lovar. Alla våra hotell ligger i centrum av centrala Prag. Det betyder att du alltid har tillgång till Prags utmärkta tunnelbana och omfattande spårvagnsnät. I de flesta fall ligger hotellen på gångavstånd till sevärdheter och affärsdistrikt.

Hotell

Kommunikationer

Prags flygplats ligger ca 30 minuter från centrum. Från flygplatsen åker du antingen pendelbuss eller tar en taxi till centrum. Tågstationen ligger ca 10 minuter med tunnelbana från centrum. I Prag finns ett väl utbyggt spårvagnsnät, och tre tunnelbanelinjer som täcker stora delar av Prag. Gamla Staden är till stora delar bilfritt vilket gör att man kan vandra behagligt genom det gamla Prag.


Utländska Tåg-och buss bolag

 Tidtabeller - Berlin Night Express

 Tidtabeller - CD Tjeckiska Järnvägen

 Tidtabeller - DB Tyska Järnvägen

 Lokaltrafik

Prag på egen hand 

Du kan välja mellan flyg- eller tågpaket. Kommer du med egen bil eller chartrad buss kan vi också hjälpa er med det ni kan behöva. Våra paketresor kallar vi Prag på egen hand.

Tågpaket

Flygpaket

Tågpaket

Grundpaketet består av tre nätter i Prag (och två på tåget) och du kan boka med valfri ut- och hemresedag säsong och högsäsong . I lågsäsong går tåget enbart på fasta datum - du kan se vilka dessa dagar i bokningsdelen av programmet. Vill ni korta ned eller utöka er vistelse går det också bra. Se vidare prislistan för villkor och pris. Väljer ni att åka med fler eller mindre antal nätter får ni korrekt pris i sammanräkningen.

Tågpaket

Flygpaket

Du kan boka samma paket med flyg. För flygpaketen gäller dock de lägsta priserna under förutsättning att ni stannar borta natt mellan lördag och söndag. För grupprabatter och övriga villkor se prislistan. Prag på egen hand betyder att du själv kan välja den nivå du vill ha med avseende på resa, inkvartering, om du vill klara dig helt själv eller vill åka på utflykter, gå på stadsvandring, göra studiebesök, få tips om restauranger, boka musik- och teaterbiljetter m.m.

Flygpaket

Möjligheter

Laterna Magica erbjuder en rad tjänster som stadsvandringen Prag steg för steg där du tillsammans med svensktalande guider får inblick i Tjeckiens dåtid och nutid. Utflykter till slottet Karlštejn, koncentrationslägret i Theresienstadt, vinslottet i Mělník, glasbruket i Poděbrady eller barockstaden Český Krumlov, de varma källorna i Karlovy Vary och mycket mera. Vill du stanna i Prag kan vi erbjuda bryggeribesök, biljetter till Nationalteatern, Statsoperan, Laterna Magika, dockteater, pantomimteater eller någon av de många konserterna. Kanske vill du ha tips om restauranger, bra jazzställen eller klubbar och discon där man spelar det senaste i musikväg.

Kontakta oss

Specialresor till Tjeckien och Slovakien

Vi anordnar er resa till de varma källorna i Karlovy Vary (Karlsbad), vill du ha hotell i de tjeckiska eller slovakiska vintersportorterna ordnar vi det. Vill du spela golf eller åka på jaktresa, eller bara resa runt i alla de vackra tjeckiska och slovakiska städerna och på landsbygden hjälper vi dig gärna med det. Vill du arrangera en musik eller dansresa till de olika festivalerna i Mähren eller åka på Janáčekfestival för att lyssna på opera ordnar vi det också. 

Kontakta oss

Fakta om Tjeckien

Yta: 78.886 km²
Invånarantal: 10,2 milj

Befolkningstäthet: 132 pers/km²

Språk: Tjeckiska
Religioner: Romersk-katolsk, protestantisk, ortodox (ej statskyrka)
Huvudstad: Prag, ca 1.2 milj inv

Andra städer: Brno, Ostrava, Plzeň Liberec, Hradec Králové České Budějovice, Most. Regioner: Tjeckien, Mähren, Schlesien
Styrelseskick: Parlamentarisk demokrati, fyraåriga valperioder, president, tvåkammarsystem

Näringar: Tung industri, petrokemisk, skogsindustri, textil, finmekanisk, jordbruk
Medelinkomst: 18 000 tjeckiska kronor 
Arbetslöshet: 10%
Statsskuld: ca 19% av BNP 
Inflation: ca 2%
Valuta: Koruna česká, Kč
Mynt: 1, 2, 5, 10, 50 Kč

Sedlar: 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 Kč

Helgdagar

1 januari - Förnyelse av den självständiga tjeckiska staten

Annandag Påsk
1 maj
8 maj - Befrielsedagen (1945)
5 juli - Kyrillos och Methodeus
6 juli - mäster Jan Hus (1415)
28 september - Den tjeckiska statsbildningens dag
28 oktober - Nationaldagen (1918)
17 november - Dagen för kampen för friheten och demokratin
24 december - Julafton
25 december - Juldagen
26 december - Annandag Jul

 

 

 

 
 

Planera din Prag- och Tjeckienresa med hjälp av Laterna Magicas kataloger.

Reskatalog
Skolkatalog
Kurskatalog

PragInfo
hemsida för dig som vill veta mer om Prag inför avresan