Prag - vid Europas korsväg

Du får inte träffa Václav Havel, men du får veta varför han blev president i den nya tjeckiska staten och varför slovaker och tjecker har gått skilda vägar. Du får lära känna svenskarnas framfart i Böhmen, veta vem Libuše var och varför Bedřich Smetana skrev en opera med samma namn. Du får också veta varför Kafka ansåg sig vara humorist, att Peter Pan kommer från Prag och mycket mer. Prag ligger nära men är ända okänt för många. Följ med dit och lär dig kultur, politik, litteratur, konst och miljö under trevliga former. Under ledning av kunniga svenskspråkiga föreläsare och guider lotsas du in i ett samhälle fyllt av överraskningar och spänning.

Under fem intensiva dagar följer vi den tjeckiska och slovakiska historien. Vi börjar borta i 800-talet och går fram till dagens situation där landet delats i två stater. Vi gör utvikningar in i kultur, arkitektur, konst, musik och idéhistoria. På förmiddagarna har vi föreläsningar, och på eftermiddagarna går vi på promenader i de historiska miljöerna.

 Kursprogram (PDF-fil)

Priser

Vi blandar litteratur- och kulturhistoria med skrivövningar - miljöskildring, människo-
skildring, dialoger - och diskuterar annat som hör prosakonsten till.
Kursledare är Lars Åke Augustsson.
Besök Lars Åke Augustssons hemsida:

Manusdoktorn

Kursprogram (PDF-fil)

Priser

Med skrivmaskinen som vapen.
Den tjeckiska litteraturen med namn som Karel Mácha, Jan Neruda, Franz Kafka, Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Ivan Klíma, Milan Kundera, Jaroslav Seifert och Bohumil Hrabal har påverkat en hel värld. På förmiddagarna föreläser tjeckiska författare, kulturskribenter, och specialister om de stora författarskapen. På eftermiddagarna besöker vi bibliotek, förlag, kulturredaktioner och möter författare. Vi analyserar texter och vandrar i författarnas miljöer.

Kursprogram (PDF-fil)

Priser

Den kommunistiska regimen lämnade efter sig ett fruktansvärt arv i form av en nära nog totalt förstörd natur. En situation som hotar människor, djur och växtlighet. Vi blickar ini orsaker, omfattning och skadeverkningar, men också hur man med små resurser försöker åstadkomma en förändring. På föreläsningar, genom studiebesök och utflykter får vi en bild av miljösituationen i dagens Tjeckien. Föreläsare på kursen är en rad specialister: naturvetare, ekonomer, läkare, politiker och opinionsbildare. Huvuddelen av kursen är på engelska. Kursledare är Rut Kolínská.

Kursprogram (PDF-fil)

Priser

 

 

 

Lars Åke Augustsson
Författare sedan mera än trettio år. Har bland annat utgett flera skrivarhand-
böcker, senast Lust att skriva - romaner och noveller (2002).

Alexandra Berková
Författarinna och en av den tjeckiska prosans nya namn, som publicerat en rad uppmärksammade noveller och romaner.

Zbyněk Černík
Författare, förläggare och översättare.

Dagmar Hartlová
Litteraturvetare och översättare.

František Kautman
Författare och ledande Kafkaspecialist.

Alexandr Kliment
Författare. Ledan i Böhmen, En lycklig kärlek och Marie, en aningslös kvinna har publicerats på svenska.

Helena Klímová
Journalist, medborgarrättsaktivist och f.d. Charta-77 taleskvinna.

Rut Kolínská
Milljöaktivist och ordförande i miljöorganisationen Prags mödrar.

Igor Kratochvíl
F d ambassadör, politisk kommentator.

Jaroslav Opat
Docent och ledare för TG Masarykinstitutet i Prag.

Karel Kaplan
Historiker.

Miloslava Slavícková
Lektor på slaviska institutionen vid Lunds universitet, redaktör för en rad böcker utgivna på svenska och för skriftserien Röster från Tjeckoslovakien.

Jan Hartl
Ägare av Tjeckiens ledande opinionsinstitut.